Quantcast
Channel: Latest News - business-forum.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 53

Răspunsul pe care Finanţele nu l-au găsit în Codul Fiscal. „Să trimiţi oamenii să declare la Fisc că n-au venituri mi se pare de noaptea minţii”

$
0
0

fiscAi, n-ai, dai. Aceasta este filosofia fiscală în România unde de la 1 ianuarie persoanele care nu au declarat venituri sunt obligate să se înregistreze la Fisc şi să plătească contribuţiile de sănătate. 57,75 de lei pe lună, atât s-a decis că datorează fiecare statului chiar dacă nu are vreun ban. Cu noile prevederi în braţe, noua garnitură de la Finanţe face calculele. Secretarului de stat Gabriel Biriş nu i-au ieşit la socoteală vreo trei miloane de români care nu plătesc, un fel de „fantome” cum le-a numit într-un interviu. „Dacă cineva nu a înregistrat şase luni de zile niciun venit, din ce trăieşte?!”, s-a întrebat el retoric. Cum vor fi depistaţi? Biriş spune că n-a găsit în lege un răspuns la această întrebare, însă prevederea potrivit căreia oamenii trebuie să ducă ei la Fisc să se înregistreze „e de noaptea minţii”, adăugând că una dintre soluţii ar fi ca primăriile să fie implicate sau, în orice caz, „ceva centralizat”. „Nu ştiu, trebuie găsită o soluţie şi o s-o găsim”, a dăugat el.

 După ce anul trecut aproape 8.000 de români au ajuns pe lista neagră a Fiscului, fiind declaraţi suspecţi şi încadraţi în categoria persoanelor cu „risc fiscal ridicat”, de la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal şi persoanele care nu au declarat venituri sunt obligate să notifice ANAF de acest lucru şi să plătească asigurări de sănătate.

Mai exact, noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice care nu realizează venituri datorează o contribuţie lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata se efectuează trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru, termenele fiind  25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie. La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate deci să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru, adică 693 de lei pe an.

Excepţii de la această regulă fac cei care primesc pensii, indemnizaţii de şomaj, venituri din activităţi independente, venituri din chirii, din activităţi agricole sau piscicultură, care primesc de la stat indemnizaţii de creştere a copilului, bani din concedii medicale sau ajutoare de şomaj. De asemenea,  mai sunt scutiţi soţul, soţia, părinţii aflaţi în întreţinere, studenţii, elevii, femeile însărcinate şi lăuze sau persoanele cu handicap.

La Finanţe, se fac deja socotelile. Aproape trei milioane de români ar urma să fie fiscalizaţi în urma acestei măsuri. „fantome” din punct de vedere fiscal, cum i-a numit secretarul de stat Gabriel Biriş, într-un interviu. Cum s-a ajuns la acest număr?

„Să vă spun un calcul simplu. Luaţi numărul de cetăţeni români cu drept de vot, 18 milioane şi ceva de oameni. Din asta scădeţi numărul total de angajaţi, vorbim de cetăţenii majori, scădeţi numărul de pensionari, scădeţi românii plecaţi în străinătate, scădeţi şomerii, scădeţi persoanele asistate social, şi lipsesc trei milioane de oameni. Sunt date publice, nu m-am apucat să fac un studiu, dar cred că este confirmat şi de prognoză. C-or fi 2,5, c-or fi 3 milioane, pe-acolo suntem”, a explicat Biriş, pentru gândul.

Secretarul de stat a ţinut să precizeze că el însuşi s-a declarat în trecut împotriva unor astfel de măsuri şi că niciunul dintre oamenii responsabili în prezent de fiscalitatea românească -  de la el până la ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şi premierul Dacian Cioloş – nu au nicio legătură. „În primul rând, să clarificăm o chestie. Eu am criticat în trecut aplicarea contribuţiei la un venit minim, la salariul minim. Asta este o prevedere care a trecut în Cod, cu care noi, personal, nici unul dintre noi, nici eu, nici Anca Dragu, nici domnul Cioloş, nu am avut nimic de a face la vremea respectivă, când a fost introdusă”, a spus el.

Totuşi, a precizat Biriş, „trebuie să fim oneşti. Mult prea mulţi oameni din România trăiesc bine fără să plătească niciun impozit, fără să declare niciun venit. Şi îmi pun întrebarea: dacă cineva nu a înregistrat şase luni de zile niciun venit, din ce trăieşte?!”

Întrebat cum vor fi „depistaţi” oamenii care nu realizează venituri şi ce se va întâmpla dacă ei nu depun acest tip de declaraţie, secretarul de stat recunoaşte că gradul de conformare voluntară nu va fi cel aşteptat. Mai mult, spune că prevederea ca o persoană care nu are venituri să meargă singură la Fisc ca să se înregistreze pentru a plăti taxe de sănătate este „de noaptea minţii”. Însă se gândeşte la o soluţie, care ar urma să fie aplicată prin norme.

„Întrebaţi şi pe ăia dinainte, că nu am putut să găsim un răspuns în lege. Iar normele de aplicare să le facem în aşa fel încât să-i trimitem pe oamenii ăştia pe drumuri, mi se pare ceva de noaptea minţii. Trebuie găsită o soluţie care să fie mult mai simplă decât să-i pui pe oameni să declare. Prin primării, ceva centralizat, nu ştiu, trebuie găsită o soluţie şi o s-o găsim”, a spus Biriş.

Secretarul de stat susţine însă că raţiunea introducerii prevederii privind plata CASS are în vedere faptul că „sănătatea costă”. „Nu putem vorbi de servicii de sănătate decente fără medicamente, fără spitale şi, mai nou, şi fără medici şi asistente, că ne pleacă cu miile din ţară în fiecare an (ştiu, este şi foarte multă risipă şi hoţie, dar de această problemă se ocupă acum alţii). Cine plateşte? Dacă nu noi, atunci cine? Copiii nostri, pentru datoriile facute de noi azi? Cred ca este de datoria noastră să vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor şi despre cum eliminăm cauzele care genereaza problemele şi nu doar despre redus efectele. În plus, cred că trebuie cu toţii să fim conştienţi cât de grav ne afecteaza evaziunea pe fiecare dintre noi”, a precizat el într-o postare pe Facebook. vezi mai multe...
sursa:gandul.info.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 53

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48